Una dintre cele mai populare bauturi alcoolice, cu siguranta, este vinul,
insa acesta e un subiect atat de vast incat aici nu putem cuprinde decat cateva
detalii de baza, fara a intra in amanunt. Separat, daca ne limitam doar la vin
alb, stim deja ca acesta se afla in topul preferintelor multora dintre noi, dar
si acest tip de vin poate fi de mai multe tipuri si recomandat in anumite
contexte. Foarte importante sunt sursele din care procuram vinul, iar pentru a
avea garantia calitatii, ne putem orienta lejer catre crama Budureasca.
Daca doresti sa iei in calcul greutatea ta atunci cand consumi vin, iata cateva
informatii de baza despre caloriile vinului alb. Astfel, daca acesta este sec
vine doar cu 70 kcal la 100 de ml, pe cand cel dulce cu 160 kcal, fiind mai
mult decat dublu, dar de departe cel mai bogat in calorii este vinul spumant cu
peste 180 kcal la 100 ml.
Mai departe, vinul alb poate fi ales in functie de soiul strugurilor
intrucat acesta va influenta foarte mult gustul. Conteaza cat de fertil este
pamantul, cat de favorabil climatul din anul de recolta , dar si modul de
vinificatie. Cateva dintre cele mai populare tipuri de vin alb sunt Chardonnay,
Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Riesling, multe dintre acestea fiind
disponibile la Crama Budureasca. Mai departe, vinul alb poate fi sec, demisec,
demidulce si dulce, primul dintre acestea avand cea mai mica concentratie de
zahar, de numai 4 grame pe litru, in timp ce vinul dulce are de la 50 de grame
pe litru.
Acest tip de vin este recomandat a fi consumat in cantitati moderate pentru
ca aduce mai multe beneficii sanatatii, avand in componenta vitaminele B si C,
alaturi de potasiu, magneziu sau calciu. Barbatii ar trebui sa consume nu mai
mult de 250 de ml pe zi, pe cand femeile cu 100 de ml mai putin pentru ca in
caz contrar toate aceste efecte benefice se transforma intr-un adevarat pericol
pentru sanatate. Un simplu pahar de vin alb in fiecare zi promite intarirea
sistemului imunitar, imbunatatirea somnului, fiind in acelasi timp si un
digestiv foarte bun.
Daca ar fi sa alegem vinul alb in comparatie cu vinul rosu, care este mai
bun? La acest capitol totul este subiectiv: stim ca un pahar de vin alb va avea
mai putine calorii decat unul de vin rosu. Acesta din urma contine mai mult
fier si magneziu, pe cand cel alb nu pateaza dintii, si, consumate in cantitati
prea mari, cu siguranta ambele pot da cel putin dureri de cap in ziua
urmatoare.
Crama Budureasca vine cu cateva propuneri de vin alb care, cu siguranta,
vor fi pe placul celor mai multi consumatori de vin. De exemplu, o sticla de
Noble White din 2018 reprezinta un mix intre soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc si
Muscat Ottonel si este foarte versatil, astfel ca se poate servi alaturi de
carnea de pui, peste, fructe de mare, fainoase, dar si branzeturi sau legume. Daca
aceasta optiune nu te multumeste, atunci te poti orienta catre o sticla de
Premium Sauvignon Blanc recoltat in acelasi an, un vin care aduce o tenta
parfumata de fructe tropicale si care este la fel de versatil ca cel amintit
anterior insa nu are aceeasi complexitate dat fiind ca nu este un asamblaj ci
un vin creat dintr-un singur soi de strugure. Lista de sugestii continua si cu
vinul Origini Oro Manisa care reprezinta un mix interesant de Chardonnay si
Tamaioasa Romaneasca rezultand un vin cu aroma catifelata si fructata. Alte
variante sunt Bristena Muscat Ottonel, Premium Chardonnay, Clasic Fume,
Exuberant si nu numai, astfel ca merita sa le descoperi pe toate de la
Budureasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu