vineri, 22 noiembrie 2019

Tu de care vin servesti mai des?


Una dintre cele mai populare bauturi alcoolice, cu siguranta, este vinul, insa acesta e un subiect atat de vast incat aici nu putem cuprinde decat cateva detalii de baza, fara a intra in amanunt. Separat, daca ne limitam doar la vin alb, stim deja ca acesta se afla in topul preferintelor multora dintre noi, dar si acest tip de vin poate fi de mai multe tipuri si recomandat in anumite contexte. Foarte importante sunt sursele din care procuram vinul, iar pentru a avea garantia calitatii, ne putem orienta lejer catre crama Budureasca.

Daca doresti sa iei in calcul greutatea ta atunci cand consumi vin, iata cateva informatii de baza despre caloriile vinului alb. Astfel, daca acesta este sec vine doar cu 70 kcal la 100 de ml, pe cand cel dulce cu 160 kcal, fiind mai mult decat dublu, dar de departe cel mai bogat in calorii este vinul spumant cu peste 180 kcal la 100 ml.

Mai departe, vinul alb poate fi ales in functie de soiul strugurilor intrucat acesta va influenta foarte mult gustul. Conteaza cat de fertil este pamantul, cat de favorabil climatul din anul de recolta , dar si modul de vinificatie. Cateva dintre cele mai populare tipuri de vin alb sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Riesling, multe dintre acestea fiind disponibile la Crama Budureasca. Mai departe, vinul alb poate fi sec, demisec, demidulce si dulce, primul dintre acestea avand cea mai mica concentratie de zahar, de numai 4 grame pe litru, in timp ce vinul dulce are de la 50 de grame pe litru.
Acest tip de vin este recomandat a fi consumat in cantitati moderate pentru ca aduce mai multe beneficii sanatatii, avand in componenta vitaminele B si C, alaturi de potasiu, magneziu sau calciu. Barbatii ar trebui sa consume nu mai mult de 250 de ml pe zi, pe cand femeile cu 100 de ml mai putin pentru ca in caz contrar toate aceste efecte benefice se transforma intr-un adevarat pericol pentru sanatate. Un simplu pahar de vin alb in fiecare zi promite intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea somnului, fiind in acelasi timp si un digestiv foarte bun.

Daca ar fi sa alegem vinul alb in comparatie cu vinul rosu, care este mai bun? La acest capitol totul este subiectiv: stim ca un pahar de vin alb va avea mai putine calorii decat unul de vin rosu. Acesta din urma contine mai mult fier si magneziu, pe cand cel alb nu pateaza dintii, si, consumate in cantitati prea mari, cu siguranta ambele pot da cel putin dureri de cap in ziua urmatoare.

Crama Budureasca vine cu cateva propuneri de vin alb care, cu siguranta, vor fi pe placul celor mai multi consumatori de vin. De exemplu, o sticla de Noble White din 2018 reprezinta un mix  intre soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel si este foarte versatil, astfel ca se poate servi alaturi de carnea de pui, peste, fructe de mare, fainoase, dar si branzeturi sau legume. Daca aceasta optiune nu te multumeste, atunci te poti orienta catre o sticla de Premium Sauvignon Blanc recoltat in acelasi an, un vin care aduce o tenta parfumata de fructe tropicale si care este la fel de versatil ca cel amintit anterior insa nu are aceeasi complexitate dat fiind ca nu este un asamblaj ci un vin creat dintr-un singur soi de strugure. Lista de sugestii continua si cu vinul Origini Oro Manisa care reprezinta un mix interesant de Chardonnay si Tamaioasa Romaneasca rezultand un vin cu aroma catifelata si fructata. Alte variante sunt Bristena Muscat Ottonel, Premium Chardonnay, Clasic Fume, Exuberant si nu numai, astfel ca merita sa le descoperi pe toate de la Budureasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu